Vi vet att det inte är lätt att bryta upp

Svealand

Vårt boende finns ungefär i mitten av Svealand. Boendet har gångavstånd till förskolor, skolor, sjukvård, Arbetsförmedlingen, banker, SFI m.m. Det går att promenera in till centrum med även en god tåg- och bussförbindelse finns. I den mån vi kan ombesörjer MKFB transporten till boendet i samband med placering. Vi löser det alltid tillsammans med Socialtjänsten och varje placering kan behöva sin egen planering. Våld i nära relation är komplext och vi är flexibla i vår lösningsstrategi för att tillsammans hitta en bra lösning.

Kollektivboendet

Vårt boende erbjuder plats för ca 10 kvinnor beroende på antal medföljande barn. Sovrummen är av olika storlekar varpå vi har möjlighet att ta emot stora familjer som små. Det finns möjlighet för medföljande tonåring att få ett eget angränsande sovrum.

Gemensamma ytor som delas är kök (finns möjlighet att flera lagar mat samtidigt), vardagsrum, badrum (finns flertalet att dela på) och tvättstuga. Det finns även gott med lekutrymme inomhus samt utomhus. På sommaren sitter vi gärna i trädgården och pratar över en kopp kaffe i solen och vi grillar gärna något gott tillsammans på varma sommarkvällar.

Utomhus finns en trädgård med fin omgivning som erbjuder lek för barn, en kopp kaffe i solen, grillning m.m.

Självhushåll gäller, dvs varje placerad köper sin egen mat!

Tv och internet finns.

Boende i framtiden

Vi samarbetar med hyresvärdar och via det samarbetet kan kvinnor få gå före i bostadsköer, slippa kravet på att vara skuldfri m.m. Våra hyresvärdar erbjuder 1.a-hands kontrakt för en hållbar framtidsplanering.

Upphandling

MKFB har tilldelningsbesked i flera upphandlingar avseende skyddat boende.

Kvalité

MKFB följer Socialstyrelsens anvisningar för att säkerställa kvalitén. För nya kommuner som funderar att placera rekommenderar vi att ta kontakt med oss så vi kan berätta mer om hur vi arbetar för att fastställa kvalitén i vårt boende. Vi kan även lämna flera referenser så att ni kan bilda er en uppfattning om oss innan ni placerar. Det ska alltid kännas tryggt och säkert att placera hos oss.

En kortare beskrivning hur vi arbetar för att hålla hög kvalité följer nedan:

* Vi har kvalitetsledningssystem för att systematiskt och fortlöpande utveckla, följa upp och säkra kvaliteten i verksamheten.

* Rutiner för Lex Sarah, orosanmälningar, rutin för genomförandeplan, brandskyddsrutiner , säkerhetsrutiner för kvinnor och medföljande barn vid in och utskrivningar m.m.

* Skolbarn får hjälp till att börja i en ny skola eller upprätta kontakt och tillhöra sin gamla skola under vistelsen hos oss.

* Nolltolerans mot alkohol och narkotika. Vi tar ej emot kvinnor med aktivt missbruk.

Dygnstaxa-ingen uppsägningstid

Vi tillämpar dygnstaxa utan uppsägningstid. Vi gör individuella bedömningar för syskonrabatt. Den dag kvinnan lämnar vårt boende upphör placeringen automatiskt. Dock är det vanligt att vi fortsätter att hålla kontakt med kvinnorna efter de flyttat. Under vistelsetiden gäller självhushåll hos oss. Vi har dock alltid ett start-kit till de som kommer tomhänta bestående av schampo, balsam, duschcrème, deodorant, tandborstar och tandkräm och hårborste och kan erbjuda mat för de första dagarna. Vid behov har vi underkläder och kläder för närmsta dagarna då det ibland inte funnits tid att packa med sig saker.

Vi har möjlighet att lägga ut och fakturera i efterhand om det behövs, tex. akuta bidrag för ytterkläder, kläder, mediciner m.m. Ingenting är omöjligt så länge som vi är överens!

Efterstöd

Det finns möjlighet att köpa efterstöd av oss. Efterstödets innehåll och antal timmar bestäms tillsammans med Socialtjänsten. Om behovet av efterstöd ändras går det enkelt att avsluta eller köpa flera timmar.